26 May 2015

dan by sheila on 7

dan..
dan bila esok datang kembali
seperti sedia kala  dimana kau bisa bercanda 

dan 
perlahan kau pun lupakan aku mimpi burukmu
dimana telah ku tancapkan duri tajam
kau pun menangis menangis sedih

dan
bukan maksudku bukan inginku
melukaimu sedarkah kau disini ku pun terluka
melupakanmu menepikanmu
maafkan aku

lupakanlah saja diriku
bila itu bisa membuatmu
kembali bersinar dan berpijar
seperti dulu kala

caci maki saja diriku
bila itu bisa membuatmu
kembali bersinar dan berpijar seperti dulu kala

empty heart

have you ever felt your heart when you feel like there is something wrong? im feeling it now.

feeling empty. means nothing..

23 May 2015

its a fate :)

fate? okay kau percaya fate kau? yelah, jodoh hidup mati rezeki semua fate yang kita pun tak tahu kan? aku percaya sangat-sangat dengan fate aku. dah fate, nak buat macam mana. redha tu lagi baik. terima dengan ikhlas dan hati yang terbuka. aku redha lah if dah memang fate aku macam tu. maybe ada hikmah kenapa allah taala tu takdirkan macam tu.

kita semua akan mati. cuma tak tahu bila. kalau kita tahu bila tarikh kematian kita, maybe semua tak fikirkan hal dunia sekarang ni. betapa banyaknya kekhilafan kita. betapa terasa kerdil nya diri aku dekat dunia dan di mata allah. ada hikmah kenapa allah masih panjangkan umur kita, pinjam kan udaranya untuk kita terus menghirup dan menghembus nafas sebaik mungkin. itu kerana allah masih memberi kita peluang untuk kita pulang kejalannya.

terlalu sibukkan hal dunia. kadang kita terlepas pandang malah terlupa pada maha pencipta. kekhilafan manusia. terlalu leka dan mudah digoda. pendirian yang tidak tetap apatah lagi imannya, tapi tidak lah semua.

soal jodoh. biarlah allah yang tentukan segalanya. kadang selalu hati merungut, alangkah bagusnya andai kita mampu tahu siapa jodoh kita. tak perlu bersusah payah, sakit hati, dan segala rasa yang kita tak mahu langsung rasa, kalau bolehlaa. tapi siapa kita untuk meminta allah memakbulkan permintaan kita sedang permintaan allah yang senang tu pun kita selalu terlupa.

bercinta berpuluh tahun pun belum tentu dia jodoh kita. berjumpa sehari, tau-tau je dia jodoh kita. fate kan? mana kita nak tahu. bercinta setahun, putus ditengah jalan, 10 tahun kemudian berjumpa kembali, terus je kahwin ha. itu pun jodoh jugak.

so aku percaya. allah dah susun cantik-cantik, molek-molek jalan hidup kita. benci mana pun kita pada dia, kalau dah tertulis dia jodoh kita, dia tetap akan jadi jodoh kita. sayang macam manapun, sampai ke langit biru, tapi kalau allah kata dia bukan jodoh kita, dia tetap bukan kita punya. so, kena redha.

allah beri kita dugaan sebab allah tahu kita kuat dan mampu hadapi dugaan tu. kita kena jadi orang yang lebih banyak sabar dari marah. cuba untuk kawal hati dan diri kita sebaik mungkin.

allah pinjamkan rasa sayangnya pada kita. aku pun bukanlah seorang yang baik. tak ada manusia yang perfect dekat bumi allah ni. semua orang impikan pasangan yang perfect. awak tau tak? tu semua mimpi je. kita takkan mampu jumpa yang perfect. mostly akan dapat partner yang ada kekurangan, jadi kita yang akan melengkapi kekurangan itu. so, same-samelah saling melengkapi. kita pun bukanlah perfect kan.

mengenali dengan ramai jenis manusia, membuatkan aku lebih berhati-hati dalam memilih life partner. bak kata kak june ''jaja bukan lah seorang yang memilih pun tapi dia ni ibarat tapis air kopi sampai tinggal hampas je'' huu dasyatt statement kak june. macam dialog drama melayu petang-petang. ceyt.

yeah. aku bukanlah seorang yang choosy sangat pun. maybe sebab terlalu banyak sangat issue people nowadays like poligami, divorced or else. banyak sangat issue sekarang ni. aku tak blame lelaki. kadang perempuan pun ada buat hal jugak. well, zaman sekarang macam style fair & square.

aku pun sometime do mistake jugak dengan perangai aku yang degil and keras kepala sangat ni. well, aries kan and last sibling pulak tu. memang tak dan lah if im easy to surrender. siapa je yang boleh tahan dengan . perangai teruk aku ni. susah lelaki nak stay and go dengan perangai aku ni.

ego tu memanng top number lah. kalah lelaki punya ego. entah, aku pun taktau kenapa payah sangat nak buang rasa ego yang semak otak sangat ni. eleh, bukan susa. nak dengan taknak je kan. hm. bukan tanak actually, fobia pun ada jugak.

imagine lah, bukan sekali dua hati ni terobekk. cewahh. berkali-kali jugak lah. so im always remind my own self, beware with any guys. dalam peringkat umur aku macam ni and tambah pulak situation yang aku pernah hadap before this, aku lebih pegang prinsip ''if kau rasa nak stay, stay. if not, its okay''

no. bukan aku berlagak ke apa. you know? zaman sekarang, allah bagi cash. hari ni kita buat orang, esok kita dapat balasannya. like, what you give you'll get back. scary tau kalau dengar benda tu keluar dari mulut orang. macam sumpahan pun ada. tapi kadang orang tak faham kenapa kita buat macam tu.

semua orang ada reason why. sometime kita taktau nak describe and explain the real situation is. yelah, dalam keadaan celaru and stuck mind macam tu. kena pulak dengan orang yang memang tak reti nak explain macam aku ni ha. kadang bila kau try nak explain, orang selalu salah faham. walhal, ''i didnt mean it men!'' tapi nak buat macam mana kan.

eh aku macam lari tajuk sikit ea? lol.

......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................




okay aku sambung balik pasal fate tadi tu. soal rezeki pulak. kalau tak usaha, mana nak datang rezeki tu kan? tapi kadang tengok jugak usaha yang macam mana. ikhlas ke tidak. redha ke tidak. semua tu kita kena ambil kira. kadang kita berusaha bagai nak mati. kerja siang malam. study dari subuh sampai ke isya'. kalau allah kata tu bukan rezeki kita, maka bukan lah. sebab  tu kita kena banyak bersabar. in sha allah. rezeki tu ada. allah simpan banyak untuk kita. kena lebih banyak muhasabah diri and mintak petunjuk-Nya. amin.

so percaya lah pada takdir allah. allah tahu apa yang terbaik untuk kita :')









21 May 2015

my kek batik :) simple and delicious !


kau tahu ? sekarang aku ade habit yang pelik. asal stress je pegi dapur then aku bake lah something. like yesterday night. stress aku sampai tuptuptup craving pulak nak telan kek batik. aku pun standby bahan semua. so now aku share dgn korang okay?


1. BISKUT MARIE
       

2. BUTTER


3. SUSU PEKAT

 

4. MILO


firstly, pecahkan biskut marie .


pastu, aku masukkan butter cup sebijik tu ha.


slowkan api then biarkan dia cair.


after that masukkan susu pekat dalam setengah tin. depends la korang nak mnis macam mna kan.


then masukkan milo satu peket.



kacau sampai semua bahan tadi cair and sebati.


masukkan biskut yang pecah-pecahkan tadi. gaul sampai semua nya sebati.


masukkan sikit-sikit dalam loyang. then tekankan guna sudu. kena ganas sikit la ha. biar rata and penuh satu loyang tu. 


tadaa ! siap ! dah bole simpan dalam fridge. esok da bole ngap !
omnomnomnom ~




its about time.




sometime i need time for my own self. im just an ordinary girl. still learn about life. banyak masa lagi diperlukan untuk mengenali kehidupan dunia. sometime kita terleka. sampaikan lupa untuk diri sendiri. aku terlupa untuk diri aku sendiri. penat kadang. sometime pernah rasa give up and fedup untuk diri sendiri. otak bercelaru. terlalu banyak difikirkan sampai tak mampu nak buat pilihan apa yang patut didahulukan dulu. stuck.

hm. orang kata tak baik mengeluh. kadang kita mengeluh jugak dalam tidak sedar. hmm. rasa macam nak menjerit luahkan apa yang aku rasa. tapi boleh jamin ke lepas menjerit semua feeling boleh hilang? masalah boleh selesai? haih. mengeluh lagi. at least lega sikit la feeling tu dari berserabut tak tentu hala macam sekarang ni. haih. again.

allah bagi kita dugaan sebab allah tahu kita kuat and mampu hadapi semua dugaan tu tapi kadang aku rasa tak kuat ? :'( haih. sabar lah wahai hati. selama ni mampu hadapi dugaan tu sendiri. inshaallah for this time pun aku mampu. amin ya rabb. yang diperlukan sekarang hanya masa. aku tak mintak banyak. aku cuma mintak masa. berilah aku masa. masa untuk diri sendiri. masa untuk fikirkan semuanya dengan tenang dan waras.

im not perfect. nobody perfect. semua orang pernah buat mistake. big mistake, small mistake. semua tu normal and tak pernah lari dari hidup kita. so memaafkan dan meminta maaf itu lebih baik even kadang benda tu paling sakit but at least lega sikit kan? hm. ya allah, tetapkanlah hati ni. amin.

07 May 2015

cheesecake biscuit :)

assalammualaikum wbt.
hye everybody, okay i nak share cheesecake biscuit recipe. that time tekak gatal sangat nak telan cheesecake tu. then terus google ngendap-ngendap resipi paling easy and cepat nak ngap. nyummeh ! so sambil-sambil google tangan capai bahan-bahan yang diperlukan. senang nak carik bahan-bahan ni rupanya. i beli dekat giant sahaja. semua bahan lengkap and bahannya tak lah banyak pun. okay bahan-bahannya :


1. BISKUT 


untuk biskut i pilih cream cracker hup seng ni je. paling simple. tapi orang kata nak lagi sedap gunakan biskut cheese tu. that time malas dah nak meround satu giant tu ha. so capai jela apa yang sempat dicapai.

2. CREAM CHEESE


untuk cream cheese pulak i gunakan australian cream cheese. ada banyak jenis cream cheese. so you boleh pilih which one you nak. cream cheese yang i choose ni 250gm.

3. SUSU PEKAT


susu pulak i pilih susu krimer biasa saja.

4.SUSU SEGAR


susu segar ni gunakan sikit je untuk rendamkan biskut yang i beli tadi. you boleh pilih mana2 jenama susu pun. dutch lady ke. sebab i memang minum HL so i pilih HL. hehe

5. NESTUM


nestum pun gunakan sikit je untuk topping ending nanti.

STEP 1


okay for the first step. i gunakan mixer masukkan semua cream cheese and separuh tin susu pekat tadi.

STEP 2


i rendamkan biskut kedalam susu HL tadi. tak perlu rendam biskut tu sampai lembik sangat. asalkan boleh rapuhkan ujung biskut tu sikit pun dah okay.

STEP 3


i susunkan satu persatu biskut yang i rendam tadi. akibat loyang tu kecik sangat biskut pulak besaq baq hang. i pun patah-patahkan lah sebab nak penuhkan loyang tu kan. so nampak lah comot sikit. alahai. haha

STEP 4


okay after that. i lapiskan mix cream cheese + susu pekat tadi tu. so ulang-ulang step 3 and step 4. sampai penuh loyang tu.

 LAST STEP


lastly ! okay i taburkan nestum tadi atas permukaan cheesecake i tadi. andddd siap! da bole masukkan dalam fridge. esok pagi dah bole makan ! nyummeh ! =D

 so easy right? my first try DONE ! how bout you guys??
btw selamat mencuba ! =D

klinik nor arasiah.

Nervous. Disebabkan confused nak pilih barang baby so nak tak nak kena tahu jugak gender baby, so senang lah after this nak beli barang bab...