07 May 2015

cheesecake biscuit :)

assalammualaikum wbt.
hye everybody, okay i nak share cheesecake biscuit recipe. that time tekak gatal sangat nak telan cheesecake tu. then terus google ngendap-ngendap resipi paling easy and cepat nak ngap. nyummeh ! so sambil-sambil google tangan capai bahan-bahan yang diperlukan. senang nak carik bahan-bahan ni rupanya. i beli dekat giant sahaja. semua bahan lengkap and bahannya tak lah banyak pun. okay bahan-bahannya :


1. BISKUT 


untuk biskut i pilih cream cracker hup seng ni je. paling simple. tapi orang kata nak lagi sedap gunakan biskut cheese tu. that time malas dah nak meround satu giant tu ha. so capai jela apa yang sempat dicapai.

2. CREAM CHEESE


untuk cream cheese pulak i gunakan australian cream cheese. ada banyak jenis cream cheese. so you boleh pilih which one you nak. cream cheese yang i choose ni 250gm.

3. SUSU PEKAT


susu pulak i pilih susu krimer biasa saja.

4.SUSU SEGAR


susu segar ni gunakan sikit je untuk rendamkan biskut yang i beli tadi. you boleh pilih mana2 jenama susu pun. dutch lady ke. sebab i memang minum HL so i pilih HL. hehe

5. NESTUM


nestum pun gunakan sikit je untuk topping ending nanti.

STEP 1


okay for the first step. i gunakan mixer masukkan semua cream cheese and separuh tin susu pekat tadi.

STEP 2


i rendamkan biskut kedalam susu HL tadi. tak perlu rendam biskut tu sampai lembik sangat. asalkan boleh rapuhkan ujung biskut tu sikit pun dah okay.

STEP 3


i susunkan satu persatu biskut yang i rendam tadi. akibat loyang tu kecik sangat biskut pulak besaq baq hang. i pun patah-patahkan lah sebab nak penuhkan loyang tu kan. so nampak lah comot sikit. alahai. haha

STEP 4


okay after that. i lapiskan mix cream cheese + susu pekat tadi tu. so ulang-ulang step 3 and step 4. sampai penuh loyang tu.

 LAST STEP


lastly ! okay i taburkan nestum tadi atas permukaan cheesecake i tadi. andddd siap! da bole masukkan dalam fridge. esok pagi dah bole makan ! nyummeh ! =D

 so easy right? my first try DONE ! how bout you guys??
btw selamat mencuba ! =D

Ramadhan.

ramadhan tiba, ramadhan tiba. marhaban ya ramadhan marhaban ya ramadhan =D 1st Ramadhan. seghonok nya bila ramadhan tiba. ya, aku still m...