04 June 2015

will you marry me?

kahwin?

kawan-kawan semua dah kahwin. ada yang dah bertunang. malah ada yang nak masuk anak ke-2. aku? apa ada? anak tekak ada lah. haha. biarlah. mungkin jodoh mereka sudah sampai. alhamdulillah. aku hanya mampu mendoakan dari jauh untuk kebahagiaan mereka. amin ya rabb :')

abang and kakak pun sibuk jugak tanya. 'eh dik, kau bila nak kahwin? nak jadi andartu?' dorang memang tak penat tanya soalan yang sama tiap kali berkumpul time raya. makcik dan pakcik sedara mara jangan ditanya. soalan sama jugak depa shoot aku. macam machine gun. 'eh rileks la. muda lagi ni.' sambil ketawa hambar. jangan expect jawapan aku bertukar tiap kali ditanya. jangan harap! memang itu jawapannya tiap tahun.

people nowadays makin advanced. perempuan and lelaki sama-sama berebut nak duduk tempat pertama. nak show off konon kerjaya siapa paling hebat. eh ni bukan soal sapa paling hebat. dengan ekonomi sekarang ni. issue GST yang belum habis-habis lagi. duit keluar macam air paip. seram pun ada bila dengar.

aku? sometime nervous bila memikirkan soal kahwin. im not ready yett actually. issue poligami lagi la. lagi seram mak dengar nokk. aku masih rasa semuanya belum mencukupi. bukan tak bersyukur dengan rezeki tuhan. sometime teringin nak ada asset sendiri. yang terhasil dari titik peluh sendiri. dengan usaha sedaya upaya sendiri. semuanya aku nak lakukan sendiri. pengalaman mengajar kita untuk jadi lebih dewasa :')

kerjaya? sampai bila nak berada di takuk lama? sampai bila nak jadi kuli? teringin jugak nak jadi boss. amboihh tinggi angan-angan. haha. takpe dik. angan-angan jadi impian, impian jadi cita-cita. ye dak? selama masih muda ni, biarlah aku kumpul pengalaman kerja ni selagi mampu. still banyak lagi benda kena belajar. biar susah sekarang then senang kemudian. biar tak di bodoh-bodoh kan orang kelak. mana tahu satu hari nanti impian jadi kenyataan. who knows? right? amin ya rabb !

teringin nak beli rumah sendiri. deco sendiri. that time takde sapa nak marah. aku nak cat rumah colour apa. deco macam mana. lanskap macam mana punya style pun takdak sapa nak complain dah. amboih berangan. hehe. in sha allah. semoga segala usaha dan doa dimakbulkan tuhan.

perempuan selalu fikir jauh. bukan apa, biar fikir buruk and prepared first. at least no matter what pun kita dah ready. dah sedia nak hadap risiko tu semua. biar kita usaha nak kumpul asset sendiri. takde lah orang nak mengungkit. takde dah orang nak merendahkan kita.

mentality people nowadays lebih pandang harta benda and rupa. tak semua la, i mean certain. sometime  rasa diri ni kerdil sangat. takpelah, belum rezeki. in sha allah. kena kerja kuat sikit. focus pada kerja. cuba capai apa yang diimpikan. amin ya rabb.

soal kahwin, 3@4 tahun lagi aku bagi kad kahwin ey? dengan siapa? tunggu lah jodoh tuhan bagi nanti. suprised ! :')



counting days :)

38 weeks. ibu and papa nervous and cant wait to see you soon. welcome bebiboy. we waiting for you. hope everything gonna be okay and ...