15 February 2016

DIY hantaran

bismillahirahmanirahim.

a few months to go for our big day. so pejam celik cepat je masa berlalu sekarang. so i decided to diy our tray hantaran. so saved budget la sikit memandangkan dengan keadaan ekonomi sekarang ni, GST nya lagi. matilanakk. kalau ikut adat tray pihak perempuan kena lebih dari tray pihak lelaki, but for me its nonsense. depends la nak tray hantaran berapa sekalipun, tiada dalam al-quran mengatakan bilangan tray nak bagi apa semua tu. so aku dengan zaharin pun decided nak bagi 5 x 5 tray hantaran saja. fair & square. act benda ni ikut kemampuan kita sendiri. so, no need to take serious sangat dengan adat. perkara yang wajib tu harus kita dahulukan. 

seronok bila kita diy tray ni. atleast boleh simpan untuk kenangan or recycle balik if ada saudara-mara yang nak gunakan tray tu. dari kita waste our money untuk sewa tray sendiri untuk majlis sehari. biar keluar duit dan tenaga sedikit but atleast it worth it. firstly, we double confirm our theme for that tray hantaran. i like black and white and he like peach and red colour. after that we find that design on google and we make it. thats it ! 



polysterin - rm3 x 10pcs = rm30
ribbon big size (white) - rm2 x 2pcs = rm4
ribbon big size (black) - rm2 x 2pcs = rm4
ribbon small size (white) - rm0.90 x 2pcs = rm1.80
ribbon small size (black) - rm0.90 x 2pcs = rm1.80
wrap paper (peach) - rm0.90 (dalam ada 10pcs)
wrap paper (black) - rm0.90 (dalam ada 10pcs)
cake board - rm2.90 x 10pcs = rm29
lili flower - rm11.90
roses flower - rm10
manik - rm2.90 semeter x 14mtr = rm14

















Ramadhan.

ramadhan tiba, ramadhan tiba. marhaban ya ramadhan marhaban ya ramadhan =D 1st Ramadhan. seghonok nya bila ramadhan tiba. ya, aku still m...