19 February 2016

DIY or WEDDING PLANNER ?

bismillahirahmanirahim..

so which one ? for me depends on budget. as long that thing worth it just go on. kata orang berbelanja tu berpada-pada. tapi kalau membazir sangat pun tak bagus. takot tak boleh nak handle nanti. so so jela ey. dengan zaman kejatuhan ekonomi ni lagi. banyak yang kne terpaksa 'cut cost'.

BUDGET
zaharin pakar bab budget. so i just follow but at the same time kami share idea how to make that idea more better. kami duduk semeja and discuss about all the budget and compare dengan saving yang kami saving every month. what we need for our wedding? dont waste the money. life sekarang even 10sen pun bernilai bro. listing and total the budget. kalau boleh save budget, just save. memang lah married just once but takkan nak waste our money for a day. after married nanti our journey still far kot.

PLACE
memandangkan kampung kami dekat. 15 minit je dah sampai. so i decided buat majlis dekat kampung. atleast tak perlu nak sewa dewan + catering . semuanya gotong royong rewang bersama dengan jiran-jiran kampung. sambil boleh mengeratkan lagi silaturahim. duduk bersimpuh dekat tikar sambil merewang dengan sanak-saudara and the whole family. seronok kan? in fact team papa yang masak masa majlis nanti. boleh request banyak lauk nanti. hehe

PELAMIN
rata-rata yang kami survey paling murah pun rm1500. tu pun banyak jugak yang kurang. then tetap nak kena sewa barangan tambahan. so zaharin suggest why not kita diy our pelamin nanti. sure superb. ha yela, zaharin bab deco memang power. alang-alamg diy pelamin nanti, diy lah sekali makan damai and hiasan bilik ! hehe.

DOORGIFT
banyak pilihan actually. kena pilih yang betul-betul berbaloi. kami pun tengah survey lagi. sekarang trend orang bagi yassin dengan tasbih, lagi berkat rumah tangga katanya. betul la tu. orang kata dekat ayer hitam murah-murah. inshaallah sampai lah sana nanti. huhu.

CAMERAMAN
setelah habis majlis sehari, tiada apa lagi yang ditinggalkan melainkan gambar sebagai kenangan. so pilih lah photographer yang terbaik. alhamdulillah, nasib officemate memang photographer. dia punya gambar memang superb ! boleh usha dekat fb 'noah photographer' . dapat custom album, 2 frame gambar, complete package ( nikah, sanding, outdoor).

so, this is example budget for our wedding.

jamuan makan - RM7k
kompang / p.a system / - RM1k
khemah / doorgift for guest - RM1k
pelamin - RM1k
doorgift for friends - RM500
cameraman - RM1500

total = RM12k

*lap peluh dekat dahi. pfft.

so kami pilih diy for our wedding ! why? sebab bila kita diy, its more appreciate. at the same time boleh share lagi apa yang suka and apa yang tak between kita and pasangan kita. so atleast dapat la spent time before big day after busy ngadap kerja even dating pun tak sempat kan. huhu. tak salah pun nak pilih wedding planner kalau you mampu. kadang kita busy kerja tak sempat nak fikir itu ini, so jalan penyelesaianya hire je wedding planner. habis cerita. but if you want to feel more appreciate, try lah diy. after married nanti boleh tunjuk dekat anak cucu. hasil tangan kita sendiri. huhu.





ni salah satu hasil. diy our kad kahwin ! tak payah buat mahal-mahal nok. orang baca sekali lepastu campak ke tong sampah. so, buat apa yang termampu okay? :)

doa yang baik-baik. inshaallah, 6 months to go. nanti update lagi ya? hee.

klinik nor arasiah.

Nervous. Disebabkan confused nak pilih barang baby so nak tak nak kena tahu jugak gender baby, so senang lah after this nak beli barang bab...