12 February 2016

One more step closer.





Bismillahirahmanirahim. Aku bersyukur dengan nama-MU ya allah. Sesungguhnya engkau yang maha pemurah lagi maha menyayangi. Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Thanks to everyone. One more step closer.

Betul, dalam ikatan pertunangan banyak dugaannya. Even before weol decided nak enggaged pun banyak juga dugaan yang terpaksa kami tempuh. Berkali-kali, berminggu-minggu juga terpaksa kami tangguh. And last time a day before enggaged tu abah (ayah zaharin) admitted ward. Kesian abah. Kami redha ja masa tu even abah masa tu mintak teruskan juga majlis without abah, its okay postpone dulu pun takpa. Tunggu abah betul-betul sihat. Kena banyak bersabar, banyak lagi masa. Tak perlu gopoh-gapah. Tunang je pun kan? Apeda hal.

Bila abah dah betul-betul sihat, abah sendiri tetapkan tarikh mintak mak (mak zaharin) inform aku. 1st day raya cina? Alamak ai, mama baru planning nak balik perak. Then mama pun discuss dengan mak. Mama kata, takpa benda baik jangan dilengahkan. Balik kampung anytime pun boleh. Amboihh tudiaa. Then mama dengan mak yang discuss bab itu ini. Aku? Just chill and tunggu hulur tangan sarung cincin ja. Hehehe.

Actually, majlis tu nak buat betul-betul simple ja. Only among the famely. Aku pun takda prepared apa-apa. No mini pelamin. No hantaran. No mak andam. No khemah. No catering. Just simple. Sarung cincin sambil disaksikan ahli keluarga yang lain pun thats enough for me. Mama dan papa pun akur. Mereka kata baguslah tak membazir. 

So seperti apa yang dirancangkan. Belah family aku taklah ramai pun. Along and famely. Maksu and famely. My cousin and his famely.  kawan baik papa (wak). Memang dari abang dulu kahwin pun wak yg wakilkan untuk bersuara. And both my bestfriends, wawa dan ecah. Lepas zohor rombongan zaharin pun sampai. Belah zaharin pun cuma dua kereta ja yang datang. His parents, abang and kaklong famely. 

Aku stay ja dalam bilik then suddenly mama inform mak datang bawak 5 tray hantaran. Rasa nak gugur juga jantung. Eh why lari dari plan asal ni?? Cepat-cepat wassap zaharin. Oh yeah, zaharin tak dapat follow cause that time dia kena on call shift petang. Kesian. Hehe. Aku pun konon nak marah lah. Menyinga juga rasa.  Suprised katanya. Mak yang beriya nak prepared semua. Tak sedap katanya kalau datang tangan kosong. Aku pening juga nak berbalas tray dengan apa nanti. Serabut kejap. 

Mereka discuss tak sampai 15 minit pun terus mama mintak aku keluar untuk sarung cincin. After selesai sarung cincin tu, aku bersalam dengan mak. Merungut juga aku kenapa mak susah-susah prepared semua. Mak kata jangan balas apa-apa, sebab itu mak bagi hadiah untuk aku sebagai bakal jadi menantu mak nanti. Cewahh. Lega sikit rasa. Semuanya alhamdulillah berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah pun. 

Abah dengan papa sibuk berborak tak berhenti. Katanya selalu terserempak tapi tak pernah bertegur, rupa-rupanya bakal besan. Hehe. Habis licin lauk pauk. Papa masak memang sedap. Dah nama pun tukang masak kan? Hehe. Papa masak nasi beriani, ayam masak merah, nasi impit, kuah kacang, rendang daging. Kuih-muih moksu bawak. Sempatlah juga aku buat kek batik dan kuih lengkong malam sebelum majlis. Rasa bahagia dan seronok betul that time. Lega satu bab. 

Berapa modal aku untuk majlis comel kami ni? Tak banyak pun. Dress light brown tu aku beli online 2 minggu before majlis. Boleh survey dekat instagram "lolitahouse" , just rm76 including postage. Aku tak beli dress yang official so habis majlis nanti bole pakai balik pergi majlis kahwin or any event. Shawl keknis tu beli dekat kedai FOB kota tinggi, just rm15. Veil tu pinjam mama punya makeup pun along yang makeup kan, cantik ja dia makeup, berat mata aku pakai bulu mata tu. hehe. Hantaran yang mak hadiahkan tu pun recycle kaklong punya. Modified sikit ja. Huhu tinggal tambah kek, buah-buahan, and gula-gula coklat.

yang penting segalanya sudah selesai. one more step closer. a few months to go. alhamdulillah. amin ya rabb. moga jodoh ini kekal hingga ke syurga.



friends for a lifetime. thankyou honey !


thanks for every single thing mama, mak and kaklong.


_080216_






counting days :)

38 weeks. ibu and papa nervous and cant wait to see you soon. welcome bebiboy. we waiting for you. hope everything gonna be okay and ...